0517 234 234

Hotel Berenloop Terschelling

Overnachten op een slaapschip tijdens de Berenloop op Terschelling

Bekijk al onze mogelijkheden tijdens Berenloop

De Berenloop op Terschelling

Deze marathon is door de jaren heen uitgegroeid tot één van de grootste atletiekevenementen van Noord-Nederland. Dat komt niet alleen door het fraaie parcours, dat door de schitterende en afwisselende natuur van Terschelling voert, maar ook door de fantastische sfeer die er tijdens het Berenloopweekend op het eiland heerst.

Vrijwel iedereen op Terschelling is betrokken bij de Berenloop: als deelnemer, als vrijwilliger of als toeschouwer, en dat merk je. Wellicht is dat de reden dat er, ondanks het uitdagende parcours, toch ieder jaar weer uitstekende tijden worden gelopen.

De eerste editie was in 1997, als sportieve afsluiting van het themajaar ‘400 jaar Willem Barentsz’. Willem Barentsz, beroemd zeevaarder en afkomstig van Terschelling, probeerde in 1596 via het noorden naar Azië te varen. Het werd een monstertocht met veel ontberingen en een gedwongen overwintering tussen de ijsschotsen op Nova Zembla. Door te jagen op beren had de bemanning voldoende voedsel om de winter te overleven. En zo kwam de marathon aan haar naam: de Berenloop.

De afstanden

De hele afstand van de Berenloop is voor hardlopers een echte uitdaging. De route voert over het hele eiland, van West naar de Boschplaat en weer terug, door de polder, de duinen, het bos en over het strand. Start en finish zijn op West, onder de Brandaris.

De halve afstand van de Berenloop biedt de hardlopers een fraaie en afwisselende route. Startend in West voert de route over de Hoofdweg naar de dorpen Midsland en Formerum. Daarna gaat het door bos, duinen en over het strand weer terug naar West. Onderweg is er veel sfeer en muziek en worden de lopers volop aangemoedigd.
Vind je een hele of een halve marathon nog te ver, of wil je alvast warmlopen voor de Berenloop op zondag, dan kun je op zaterdagochtend meedoen aan Kleintje Berenloop. Je kunt kiezen uit 5 of 10 kilometer en er wordt gelopen over een mooi natuurparcours door de bossen en duinen van West.

Het is altijd een feest om mee te doen en mee te maken: de jeugdloop op de zondagochtend met verschillende starts en er is een gezamenlijke warming-up in de ochtend.
Er worden één, twee of drie rondes door West-Terschelling gelopen en de verzorging bestaat, net als bij de Berenloop, uit water en sponzen. Voor alle deelnemers is er na afloop een fraaie medaille.

Na afloop is er gratis koffie met Terschellinger pondkoek en zorgen vuurkorven en livemuziek voor warmte, sfeer en gezelligheid. Voor de eerste drie finishers zijn er bekers en bloemen en voor alle deelnemers is er als herinnering – hoe kan het ook anders – een klein knuffelbeertje.

Bekijk al onze mogelijkheden tijdens Berenloop